Pikken robots uw baan in?

Aan de andere kant lezen we ook steeds vaker alarmerende krantenkoppen als ‘Grote ontwrichting arbeidsmarkt door IoT en Big Data’, het ‘einde van werk’ of onderzoeken naar de ramp die zich zou gaan voltrekken. Is deze angst terecht?

Door de geschiedenis heen heeft technologische vooruitgang angst voor banenverlies gecreëerd. Experts waarschuwden meermaals – onterecht – dat machines  de overhand zouden krijgen. Sterker nog, oud-premier Joop den Uyl pleitte zelfs voor een automatiseringsbelasting toen de PC opkwam in de jaren ’80, om het verlies van arbeidsplaatsen te compenseren. Uiteindelijk bleek de PC tot productieverhoging te leiden, niet tot banenverlies. Zal dat nu wel gebeuren met robots, als volgens schatting 50% van onze banen gerobotiseerd dreigen te worden? En zo ja, zou dat erg zijn?
  

Nieuwe & betere banen

Net zoals het vroeger ondenkbaar was dat een robot een roman kon schrijven, was het ook niet te voorzien dat banen zouden ontstaan als webdesigner, zoekmachinemarketeer of drone manager. Patronen uit het verleden tonen daarnaast aan dat zodra routine werk geautomatiseerd wordt, twee fundamentele veranderingen plaatsvinden:

  1. Er zijn meer mensen nodig om te kunnen voldoen aan de hogere en veranderende vraag
  2. Menselijk werk verschuift naar taken die robots (nog) niet kunnen.

Een sprekend voorbeeld hiervan is Amazon, die met 45.000 robots 50% meer robots hebben dan vorig jaar, maar daarnaast ook 50% meer mensen in dienst hebben genomen. Omdat robots goedkopere kracht leveren kan Amazon verzendkosten verlagen, waardoor vraag toenam en meer werknemers nodig zijn.

Doordat robots de meest simpele, saaie en soms ook riskante taken overnemen, zullen mensen interessanter, veiliger en uitdagender werk kunnen doen, zo concludeert ook het DHL Trend Rapport 2016. Ook een recent onderzoek door het Centre for Economic and Business Research (CEBR) dat de gevolgen van robotisering gedurende de laatste 20 jaar bestudeert, toont aan dat robotisering eerder de mens ondersteunt dan dat het mankracht vervangt, waardoor menselijke taken uiteindelijk van hogere kwaliteit worden.

   

Menselijkheid als grootste kracht

In het verzorgingstehuis van morgen kan het zomaar zijn dat een robot en sensoriek een prominente rol spelen, door bijvoorbeeld entertainment en monitoring van bewoners te verzorgen. Maar, zoals elke goede verzorgende zal beamen, het belangrijkste deel van het werk is en blijft het persoonlijke contact, waar juist door deze robots meer ruimte voor kan ontstaan. Net zoals elke goede accountant zal vertellen hoe klantrelaties – vertrouwen, loyaliteit en advies, het grote verschil maken tijdens hun werk.
In een wereld vol technologie blijft interpersoonlijk contact het meest waardevol. Laten we korte termijn angsten opzij zetten en focussen op de “the bigger picture” zodat we nog beter kunnen worden in onze unieke kracht: mens zijn.

Samen met onze partner Timing, specialist in uitvoerend werk, ontwikkelden wij onderstaand filmpje over onze visie op de veranderende arbeidsmarkt.